گرافیك از سری هنرهای تجسمی است كه صد البته برای كسانی كه آن را با نقاشی اشتباه میگیرند ((شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد كه وقتی به كسی میگویید رشته ام گرافیك است می گوید پس چهره مرا نقاشی كن!!)) باید بگویـم گـرافیك در اصل ایده و تركیب بندی است كه اكثر اوقات بین نوشته و تـصویر اتفاق می افتد و نقاشی بیشـتر تقلید طبیعت است كه ایده های گرافیست ها می تواند بوسیله دسـت مثال یك نقاش اجرا شود كه خیلی از هنرمندان شـاید برای اجرای بهتر و شـاید به خاطر كسری وقت طراحی نهایی رابه شخص دیگری میسپارند كه از نوع اول می توان به بیلبوردهای خیابان اشاره كرد و گروه دوم به استاد ممیز یكی از گرافیستهای برتر ایران اشاره كرد و گاهی هم آن ایده توسط كامپیوتر و برنامه های پیشرفته اجرا می گردد كه مطمئنا كار با دست از ارزش بالاتری بر خوردار است.
گرافیك در معنای لغت به معنی
ترسیمی و نگارشی است.
بر این مبنا هنر گرافیك هنری است كه ترسیم و كردن نگاشتن اركان اصلی آن را تشكیل میدهد. از این نظر در رده بندی هنر ها، هنر گرافیك را شاخه ای از هنرهای تجسمی ((pelastic)) به شمار می آوریم. در قرن های گذشته پیش از آن كه چاپ و چاپگری بوجو د آید هنر گرافیك از یك سو با نقاشی و از سوی دیگر با خوشنویسی مرزهای مشتركی داشت و به طور عمده در هنر كتاب آرایی متجلی میگردید.
اما با پیدایش و رواج چاپ هنر گرافیك بی آنكه پیوندهای خود را با نقش و خط از دست دهد مفهوم تازه ای كسب كرد بدین معنا كه بعد جدیدی به ان افزوده شد كه همان چاپ و تكثیر بود از آن پس فن های گراور سازی و چاپ در تولید اثر گرافیكی آنقدر اهمیت داشت كه میتوان هنر گرافیك را هنر چا پی نیز نامید. در مرز گرافیك سنتی و نوین پدیده چاپ قرار دارد كه در اینجا منظور از آن هم چاپ های دستی به وسیله قالب های چوبی؛ صفحات فلزی((geraver)) و نیز چاپ سنگی((litografy دستی))و هم چاپ نیمه ماشینی((silk eskrin))، لایتو گرافی جدیدو هم چاپ ماشینی نظیر چاپ حروفی(()letter peress) و ... میباشد.
هنر گرافیك شامل نمودهای مختلف تصویر سازی((illustration)) و خوشنویسی((calligraphy)) میباشد. بنابراین خوشنویسی، طراحی و نقاشی دوبعدی و كنده كاری از جمله شكلهای هنری است كه در زیر بنای گرافیك سنتی طبقه بندی می شود و بدین ترتیب بارزترین نمونه فعالیت گرافیك سنتی نگارش و آرایش كتابهای ادبی كه محصول همكاری خوشنویسان، طراحان، نقاشان و تذهیب كاران و جلد سازان بوده است.
فعالیت گرافیك نوین علاوه بر حوزه تصویر سازی كتاب به عرصه تبلیغات تجاری، اعلانات دیواری (( پوسترهای مطبوعاتی))، علائم و نشانه ها، سینما و تلویزیون، عنوان بندی (( تیتراژ)) فیلم ها و برنامه های تلویزیونی، تصویر متحرك طراحی شده ((animation))، هم چنین با معماری و مسا ئل ارتباط محیطی (( زیبا سازی شهرها )) نیز تداخل پیدا كرده است.
این عرصه جدید ایجاب كرده كه هنر گرافیك علاوه بر عناصر بصری خط و رنگ به حجم و نور روی آورده و از حركت به عنوان عامل موثری برای انتقال مفاهیم بصری سود جوید. علاوه بر اینها در تبلیغات نیز هنر گرافیك یكی از پایه های اساسی به شمار می آید. در رشته های مختلف تبلیغات ما نند تبلیغات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و تجاری از هنر گرافیك به عنوان زبان تصویری استفاده می كنند. که شما کاربران گرامی این سایت شاهد مجموعه ای از رشته های ذکر شده در بخش های مختلف آن هستید.
نقاشی بیان احساسات نقاش از طریق قلمو و رنگ است و در نتیجه امكان دارد كه پیام روشن و واضحی برای همه افراد نداشته باشد یعنی یك نقاش عواطفش را بیان می كند و كاری به این ندارد كه مخاطبش منظورش را درك می كند یا خیر. به همین دلیل در یك نمایشگاه نقاشی از یك تابلوی مشخص افراد مختلف برداشت های متفاوتی دارند اما یك گرافیست موظف است پیام خود را به گونه ای بیان كند كه حتما مخاطبش منظورش را دریافت كند.
هنر گرافیك چون تكثیر می شود و با فنونی چون چاپ همدست شده و متعلق به همه می شود مثل نقاشی شخصی و تك نیست و هیچگاه به عنوان تابلو در یك قاب تنها نمی ماند.
Adriano morbiatoنقاش ایتالیایی می گوید: گرافیك كار مشكلی است چون با یك نقطه و یا یك خط باید به اندازه یك كتاب سخن گفت و البته همه ی راز زیبایی گرافیك نیز در همین نكته نهفته است.
و در دو مفهوم قدیم ((سنتی)) و جدید((نوین)) متمایز میگردد كه در مرز بین این دو پدیده چاپ قرار دارد.
همانطور كه گفتم گرافیك به دو دسته قدیم و جدید و بین این دو چاپ، تقسیم میشود.
البته منظور از چاپ هم، چاپهای دستی بوسیله قالب چوبی‚ لوح فلزی((گراور)) و نیز چاپ سنگی ((لیتوگرافی دستی )) است و هم چاپ نیمه ماشینی مثل سیلك اسكیرین، لیتوگرافی جدید و هم چاپ ماشینی نظیر چاپ حروفی ((لترپرس)) و افست و غیره.
عنوان قدیم گرافیك یا گرافیك سنتی شامل خطاطی، نقاشی دو بعدی، كنده كاری می باشد كه بیشترین نمود آن در آرایش كتابهاست كه محصول همكاری نقاش، خوشنویس، تذهیب كار و جلدساز است.
و اما گرافیك نوین علاوه بر كتاب آرایی در عرصه تبلیغات تجاری، اعلانات دیواری ((پوستر)) و مطبوعاتی و نشان ها ((مارك)) وغیره می باشد و حتی در سینما و تلویزیون هم كاربرد دارد. مثل عنوان بندی ((تیتراژ)) فیلم و تصاویر متحرك طراحی شده ((انیمیشن)).
هنر گرافیك نوین با معماری و مسائل ارتباط محیطی نیز تداخل دارد، پس این هنر علاوه بر خط و رنگ به عناصر بصری دیگری چون حجم و نور وحتی حركت برای انتقال مفاهیم كمك میگیرد.